yosofine

bli det du ber

Vid nyår lades en länk ut på fb till en sida som jag tycker alla borde få möjlighet att läsa. Det är ett nyårsbrev till Gud.

Läs det här: New Years Letters to God | Simply Enough.

Det är så ofta vi tror att böner handlar om att förändra saker utanför oss själva. Vi riktar vår bön till Gud med en inköpslista av saker som behöver fixas. Vi säger, Gud vi lägger det i dina händer. Och på så sätt släpper vi kontrollen och allt ansvar.

Under en tid i mitt liv tänkte jag att alla de bönesvar som aldrig kommer måste bero på att jag tror för lite. För vi fick ju lära oss att allt handlade om att tro. Men ju äldre jag blivit och ju mer jag bett har jag förstått att bön handlar om något helt annat. Det är klart jag kan och ska göra mina önskningar kända för Gud. Men bönen är framförallt det forum där jag kan höra Gud tala eller där jag kan förstå vilka saker jag egentligen borde be om. Bönen blir en möjlighet till insikt om det jag måste göra själv. Bönen ger mig alltså ansvar att själv bli ett svar på många av mina och andras böner.

Det hade varit så mycket lättare om Gud var som tomten men Han är ju inte det. Och den Gud jag tror på gör det oftast inte lättare (som att jag slipper ta ansvar för mig själv och mitt liv) utan snarare så blir det svårare att smita undan mitt eget ansvar. Men det är också det som är så fantastiskt med den Gud jag tror på. Att Han tror oss om så mycket. Men att jag ska ta mitt ansvar innebär inte att jag får göra det själv. I bönen har jag blivit ihopkopplad med ett hopp som är större än mitt egna hopp. Jag får kraft och inspiration att ta mig igenom det där som ligger framför genom att Gud hela tiden säger ”Jag är med dig till tidens slut”.

Annonser
This entry was published on 15 januari, 2011 at 11:22 and is filed under Existentiell hälsa. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

One thought on “bli det du ber

  1. I appreciate the mention… Imagine what the world would be like if everybody lived to make their prayers a reality (or even just treated their neighbor like they would like to be treated). Peace.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: